Sådan anvendes X-ray i dag

X-ray kaldes på dansk røntgenfotografering – og er en metode hvormed man kan se ind i et objekt eller en person. De fleste kender til røntgenbilleder fra skadestuen og hospitalet, hvor det er en vigtig del af at udrede og behandle patienter med alt fra brækkede legemer til sygdomme som f.eks. cancer.

Men X-ray sources bruges til mere end i blot sundhedssektoren. Her kan du læse mere om til hvad.

Fra 1985, men stadig aktuelt

Selvom historien om X-ray begynder helt tilbage i 1985, hvor den tyske fysiker Wilhelm Roentgen opfinder metoden, er den stadig aktuel. Dog i et lidt andet format.

I dag bruges røntgen til mange ting. I sundhedssektoren er det dog ikke kun på hospitaler, at metoden anvendes. Også hos tandlægen er metoden brugt til mange af de undersøgelser, der går forud for operationer. Faktisk kombineres X-ray ofte med andet moderne udstyr, hvormed man f.eks. kan skabe nogle fine detaljerede 3D-modeller af tandsæt m.m., som bruges i klinikkerne.

Også andre industrier anvender røntgen

Det er ikke kun i sundhedssektoren, at røntgen tjener et vigtigt formål. Også hos fødevaregiganterne, er det vigtigt med adgang til X-ray udstyr, som kan bidrage til forskellige former or kvalitetskontrollerende arbejde. 

Blandt andet bruger man i dag røntgenstråling til at undersøge om fedtprocenten i kød er som deklareret, ligesom man kan anvende metoden til at se ind i f.eks. konservesdåser og kontrollere at der er det indhold, der skal være.

Ser man længere væk end hos bare fødevareproducenter, kan man inden for selv helt andre brancher også finde brug for røntgenfotograferingens egenskaber. F.eks. kan man undersøge elementer som stål og lignende i forhold til deres belastningsevner og i forhold til, om der er fejl eller skader. Dette via en helt sikker metode, der ikke skader komponenterne. Det kaldes non-destruktiv testing og er bl.a. ofte brugt, når man kvalitetskontrollerer en standard. F.eks. som et led i processen for at blive CE mærket. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*