Hvorfor er droner blevet stort i landbruget?

For mange vil der være en stærk kontrast imellem svævende droner over marken og det billede, som man har af landbruget. Men dronerne er blevet en vigtig del af landbruget – som et redskab, der er stærkt medvirkende til at effektivisere.

Udtrykket ’præcisionslandbrug’ bliver mere og mere kendt hos de danske landbrug, hvor udtrykket dækker over brug af data over marken.

Fordelen ved at anvende data er, at man får et mere konkret billede af afgrødernes placering og deres tilstand. Det gør det naturligvis lettere at opnå gode resultater, når man dyrker dem.

Dertil har data også meget at sige i forhold til de maskiner, som bruges af landmanden.

Satellitter, GPS og nutidige maskiner

Det er de færreste med kørekort, der ikke har prøvet at navigere efter en GPS. Via satellit kan man få sendt data til sin telefon, som lader os navigere efter vejbilledet og den aktuelle trafikale situation.

Satellitterne kan dog bruges til mere end bare det. Faktisk kan man samle data i sin landbrugsmaskine, hvormed man f.eks. kan fortælle en maskine, hvor meget den skal gøde, når man bevæger sig over sine marker.

Maskinerne fungerer dog ikke nødvendigvis kun ud fra en datakilde. Data kan komme fra satellitter, som nævnt, men også fra droner og historisk data.

Den historiske data er f.eks. informationer om forgangne sæsoners høst og udbytte. Dette er mere for at sætte et pejlemærke, da disse data ikke nødvendigvis har rod i den øjeblikkelige situation.

Brugen af droner kan derimod bruges aktuelt. Dronerne flyver over marken og filmer med at specielt kamera, som kan aflæse planternes fotosyntese. Det omsættes så til et NDVI-kort, der giver landmanden data om markens tilstand.

Disse data kan nu omsættes til et kort, som man kan fodre sine maskiner med. På den måde kan man f.eks. gøde en mark på baggrund af de data, som fortæller om markens helbred.

Det betyder, man gøder korrekt, hvilket resulterer i en økonomisk besparelse (da man ikke bruger for store mængder) samt skåner miljøet.

Landmanden mærker derfor brugen af de moderne droner på sin egen bundlinje, ligesom miljøet nyder godt af de nye moderne muligheder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*