Guide til skærende værktøj

Forkert brug af skærende værktøj gør levetiden alt for kort og koster det flotte finish. For uanset om du skal skære inden for træ-, plast-, eller aluminiumsindustrien er det rette værktøj afgørende for resultat og holdbarheden på dine klinger.

Flere virksomheder har deres egen produktion af værktøjer som klinger og skær, der udkonkurrerer de gængse produkter fra byggemarkedet og tilbyder en meget højere grad af specialisering. Kunder med særlig interesse i emnet forventer nemlig kompetent rådgivning og de helt rette værktøjsløsninger, som kan effektivisere forretningens arbejdsgange.

Den rigtige klinge er altafgørende

Glem alt om universalklinger, hvis du vil have det bedste resultat til din opgave. Det handler nemlig ikke bare om at finde en klinge, der passer til dit værktøj, men om at finde den helt rette klinge til det materiale, du skal arbejde i.

Når man taler om materialer, der kan arbejdes i, er det alt fra eternit til træ, aluminium, kunststof og meget mere. Materialet afgør, hvilken type tænder, der skal sidde på klingen. Det kan være alt fra en flad til hultandet klinge, da alle klinger har forskellige skærefærdigheder.

Du skal ligeledes tænke på, om du skal bruge et finere eller groft snit. Skal du skære i materialer, der ikke bliver synlige, kan det fint gå an med et grovere snit, men er materialet synligt, skal du naturligvis tilgå opgaven med et fint skær, som efterlader en flot skæreoverflade. Du kan som tommelfingerregel gå ud fra, at klinger med færre tænder giver et groft snit, mens klinger med mange tænder klarer opgaven med et finere resultat til følge.  Normalt siger man, at meget grove snit kræver omkring 24 tænder, hurtige og grove snit kræver cirka 36, mens et rent og fint snit klares med 48 tænder. Det meget fine snit skal bruge cirka 60 tænder, og bruges til f.eks. finere møbler og gulve.

Når du vælger din klinge, skal du også tage hensyn til skærehastighed. Det er vigtigt, at både klingen og hastigheden er egnet til materialer, da du f.eks. kan komme ud for, at klingen ikke skærer ordentligt igennem materialet, hvis du har matchet den forkert eller anvender den ved for lav hastighed. Omvendt kan for høj hastighed på en forkert klinge betyde, at du brænder den af, hvorefter du må kassere den.

Husk at du altid bør forhøre dig hos din fagmand, før du vælger klinge til din opgave. Resultat og finish afhænger ganske enkelt af, at du vælger rigtigt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*