Udlændinge er kommet til Danmark siden 1970’erne for at arbejde. De er villige til at arbejde mange timer i døgnet for at tjene penge hos de danske virksomheder, hvilket kan være fordelagtigt for både medarbejder og virksomhedsejer. Ligesom i 1970’erne, hvor de såkaldte gæstearbejdere arbejdede mange timer og ikke havde tid til at gå i skole. Derfor blev der i sin tid stiftet Indvandrernes Aftenskole, hvor de udenlandske gæstearbejdere kunne gå i skole i deres fritid, som oftest gjaldt de sene aftentimer eller tidligt om morgenen eller i weekenderne. Sprogskolernes undervisning blev afholdt, når gæstearbejderne havde tiden til det, og sådan fungerer det også i dag.
Sprogundervisning i dag
I dag kan dine udenlandske medarbejdere også få gratis danskundervisning. Der findes forskellige sprogcentre i Danmark og her tilbydes blandt andet danskundervisning på nettet, via kurser med flere. IA, der var Danmarks første sprogcenter tilbyder også, at dine medarbejdere kan lære dansk på arbejdspladsen via deres kursus; IA Erhverv. Undervisningen styrker og udvikler de ansattes dansksproglige kompetencer og giver dem en bedre indsigt i den danske arbejdskultur. IA har mulighed for at skræddersy danskundervisningen til dine medarbejderes niveau – dine medarbejdere har altså mulighed for at lære det danske sprog, hvad enten de er begyndere eller øvet i en vis grad.
Regler for gratis danskundervisning
Størstedelen af alle voksne udlændinge, der kommer til Danmark har ret til gratis danskundervisning, der tilbydes inden for rammerne af et klippekort. Dine udenlandske medarbejdere skal dog være fyldt 18 år, have et dansk cpr-nummer og have opholdstilladelse eller fast, lovligt ophold i Danmark for at kunne modtage gratis danskundervisning. Der kræves desuden et depositum inden undervisningen.
Ifølge lovgivningen er danske sprogcentre forpligtet til at opkræve et depositum på 1.250 kr. Fra udlændingene, når de tilmelder sig et danskkursus. Undervisningen er dog stadig gratis og depositummet får de igen.
Leave a Reply